Betrouwbaar
Professioneel
Snel

De Lesmethode

De lesmethode bestaat uit een vaste opzet die structuur geeft aan de rijlessen. De methode bestaat uit 4 Modules waarbij in totaal 47 Handelingen aan bod komen. Elke handeling wordt stap voor stap uitgelegd, zodat duidelijk is hoe je de handeling dient uit te voeren.

De 4 modules zijn:

  1. Voertuigbediening en -beheersing
  2. Beheersing eenvoudige verkeerssituaties en manoeuvres
  3. Beheersing complexe verkeerssituaties en manoeuvres
  4. Veilige en verantwoorde verkeersdeelname

Foto van Mary met de les auto.

De instructievorderingenkaart

Tijdens de praktijklessen (rijlessen) komen de handelingen stuk voor stuk aan bod. De vorderingen van de handelingen worden bijgehouden middels de instructievorderingenkaart. Op die manier weet je precies hoe je ervoor staat en waar je aan moet werken. Aan het begin van elke les worden de doelstellingen voor de les bepaald en aan het einde van de les evalueren we in hoeverre de doelstellingen behaald zijn. Op basis van de vorderingen wordt er, aan de hand van het praktijkboek, huiswerk meegegeven voor de volgende rijles. Het huiswerk bestaat uit het doornemen van een paar bladzijden uit het praktijkboek.

Door je goed voor te bereiden op de les worden de lessen effectiever en bespaar je lestijd. Leerlingen worden gestimuleerd om zelf mee te denken en er wordt verantwoordelijkheid bij de leerling neergelegd.

Tussentijds toets ik de vaardigheden m.b.t. de diverse handelingen en houd ik ook deze vorderingen bij op de instructievorderingenkaart kaart. Op deze wijze werk ik richting het rijexamen met als einddoel in 1x slagen!


Tussentijdse Toets (TTT)

De Tussentijdse Toets (TTT) is een proefexamen dat afgenomen wordt door een examinator van het CBR. De toets duurt even lang als het echte examen (55 minuten). Zo kun je ervaren hoe het echte rijexamen in de praktijk gaat. Ook wen je alvast aan de examensituaties. Dit voelt namelijk toch iets anders dan je rijlessen. De TTT is niet verplicht, maar wel aan te raden.

Na afloop van de toets krijg je gericht advies van de examinator, zodat je weet waar je nog aan moet werken. Samen kunnen we dan gericht aan de slag om aan de aandachtspunten te werken en daarmee de slagingskans bij het praktijkexamen te verhogen.

Verdien bij je Tussentijdse Toets vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen!

Voor een TTT kun je niet slagen of zakken zoals op het rijexamen. Wanneer je de bijzondere verrichtingen op de TTT goed uitvoert, krijg je vrijstelling op het onderdeel bijzondere verrichtingen bij het examen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen...

Foto van Mary met de les auto.

Foto van Mary met de les auto.

Situatiebevraging tijdens de Tussentijdse Toets

Tijdens je TTT stelt de examinator een aantal vragen over een bepaalde verkeerssituatie. De examinator wil dan weten waarom je voor een bepaalde oplossing hebt gekozen. Dit gebeurt altijd achteraf en gaat dan bijvoorbeeld over een kruispunt dat je bent overgestoken, over inhalen of invoegen. Tijdens je rijexamen krijg je géén situatiebevraging.

Een TTT of het praktijkexamen kun je alleen doen als je geslaagd bent voor het theorie-examen!

  • Betere voorbereiding op het echte examen
  • Gericht advies en tips van een examinator
  • Je ervaart hoe alles werkt in het examencentrum van het CBR
  • Je weet wat er van je verwacht wordt tijdens het rijexamen
  • Verdienen van vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen in het rijexamen